Najbolje obilježje jednog vjernika

U zadnjih nekoliko tjedana, trudim se čitati Bibliju po sustavu profesora Granta Hornera (koji predaje na The Master’s College; za više informacija o tom sustavu, pogledajte linkove na kraju ovog članka). Ukratko, po tom planu se čita 10 poglavlja Biblije dnevno, iz 10 skupina biblijskih knjiga. Umjesto da se čita više poglavlja iz jedne knjige, čita se po jedno poglavlje iz više knjiga. S vremenom, kategorije se tako izmiješaju (zato jer su u kategorijama knjige s različitim brojem poglavlja, pa zato neke kategorije pročitaš i triput dok neku još nisi niti prvi put pročitao).

Cilj ovakvog čitanja nije detaljno i duboko proučavanje. U prosjeku, za tih 10 poglavlja mi treba oko 30-60 minuta. Takvim tempom, tekst se čita s razumijevanjem ali bez dubinskog “kopanja.”

Ono što mi se sviđa kod ovog plana, je upravo njegova šarolikost. Što više čitaš po tom planu, to su zanimljivij kombinacije odlomaka koje čitaš u jednom danu. Plan se stalno mijenja, što više ustraješ u njemu. Takvim čitanjem raste tvoje općenito pozavanje Biblije, ali i sposobnost povezivanja odlomaka koje običnim čitanjem vjerojatno ne bi nikada postigao.

U današnjem čitanju, zajedno su bili Mt.7 i Post.7. U oba odlomka su mi “iskočile” neke stvari koje su me potaknule da napišem ovaj članak.

U Mateju, nakon što ističe važnost ispravnog suđenja drugih (nakon ispravnog suđenja sebe samog; 7:1-5), i nakon sažimanja cijelog Starog zavjeta na jedno načelo (“Sve, dakle, što želite da ljudi vama čine, činite i vi njima. To je, doista, Zakon i Proroci.” – 7:12), Isus daje ilustraciju o građenju kuće na pijesku ili na stijeni.

Ono što mi se istaknulo po prvi put otkako čitam Bibliju, jest činjenica da Isus ne uspoređuje “onog koji sluša njegove riječi” i “onog koji ne sluša njegove riječi,” nego “onog koji sluša njegove riječi i vrši ih” i “onog koji sluša njegove riječi i ne vrši ih.” Obojica slušaju. Samo jedan vrši.

Isus naglašava poslušnost.

U Post. 7, Noa ulazi u korablju. Bog se sprema uništiti sve ostale ljude (osim Noine žene, njegova tri sina i njihove tri žene), jer je Noa jedini pravedan u tom vremenu (7:1). U cijeloj pripovijesti, jedan izraz se ponavlja dovoljno puta da opravda razmišljanje kako bi se moglo raditi o glavnoj poanti odlomka.

Noa učini tako. Sve kako mu je Bog naredio, tako je izvršio. (6:22)

Noa učini sve kako mu je Jahve naredio. (7:5)

… kako je Bog naredio Noi. (7:9b)

… kako je Bog naredio Noi. (7:16b)

Što Bog kaže, Noa vrši. Za razliku od ostatka čovječanstva.

Neki dan sam na Facebooku vidio ovu izreku: “Nije problem u tome što malo znamo o vjeri. Problem je u tome što malo živimo ono što već znamo”

Na temelju ova dva odlomka (kao i nekih drugih, npr. Jak. 1:22-25; Otk.1:3), čini se da čovjek može biti “pravedan i neporočan” (Post.6:9), samo ako vrši Božju riječ. Znanje Biblije je dobro. U našoj zemlji ga ima daleko premalo. Ali, znanje bez vršenja je isprazno.

Ako mi tvrdiš da si vjernik, neću te pitati koliko puno znaš, nego koliko činiš ono što znaš. Najbolje obilježje jednog vjernika je poslušnost Riječi.

— MK

O sustavu čitanja:

http://www.challies.com/sites/all/files/attachments/professor-grant-horners-bible-reading-system.pdf
https://www.facebook.com/Prof-Horners-Bible-Reading-System-148160145252358/

(Izvorno objavljeno na: https://mariokushner.wordpress.com/2016/06/24/poslusnost/)


O autoru:

Mario Kushner
Mario Kushner

Mario Kushner rođen je 1981. godine u Vukovaru, iz kojeg je kao 9-godišnjak otišao zbog rata. U tinejdžerskim godinama je postao neo-nacionalist. Obratio se sa 17 godina u Evangeličkoj crkvi. TBA je završio 2007. godine, a trenutno završava magisterij na EBTC (Berlin, Njemačka) i IBS (Kijev, Ukrajina). Član je Crkve Radosne vijesti u Zagrebu.